FUEIB Xarxes wifi municipals per monitoritzar la mobilitat urbana relacionada amb la COVID-19 Un equip d'investigadors de la UIB ha desenvolupat una metodologia per detectar el compliment de la distància de seguretat al carrer

En la primera onada de la COVID-19 es va posar de manifest que la distancia física entre persones era l'eina més efectiva per gestionar la pandèmia. Durant les fases de tornada a la normalitat es fa necessari establir eines de detecció i gestió acurada per minimitzar les situacions de risc de contagis que puguin donar lloc a més onades. Novament, el compliment de la distància de seguretat esdevé crucial.  

Davant aquesta necessitat, un equip multidisciplinari d'investigadors del grup de treball SmartDestination/SmartCity de la Universitat de les Illes Balears proposa utilitzar la xarxa SmartWifi de Palma com a mètode de monitorització del compliment d'aquesta mesura de distanciament entre persones a la ciutat.

Aquesta tecnologia ja es va aplicar per monitoritzar la congestió de vianants de Palma l'any 2019 i va aportar molta informació rellevant per a la gestió per part de les autoritats competents. 

La infraestructura denominada SmartWifi de Palma és capaç de determinar la presència de terminals mòbils en la zona de cobertura i crear un marc de monitorització que, respectant la privacitat dels usuaris, permet determinar els moments de concentració elevada que fan difícil mantenir el distanciament social.

Els investigadors de la UIB han analitzat dades de mobilitat durant els primers mesos de 2020, i han pogut concloure que els deu primers dies del confinament el nombre de dispositius mòbils en moviment es va reduir fins a un 60 per cent, segons la zona de Palma. També han trobat diferències entre les zones analitzades i han pogut concretar en quines franges horàries i quins dies els límits de distanciament social no es varen mantenir o eren difícils de complir.

Seguiment en el marc de la nova mobilitat

En el procés de sortida del confinament, s’ha posat en marxa una nova mobilitat de la població per edats i per territoris que requereix l’atenció i el seguiment de les autoritats competents per ajudar a mantenir els nivells de seguretats exigits des d’un punt de vista sanitari. 

Aquesta tasca de gestió del desconfinament desigual requereix monitoritzar les zones més rellevants de la ciutat per ajudar a optimitzar els recursos de les administracions públiques. Per tant, aquest treball analitza la xarxa SmartWifi com a instrument per fer aquesta monitorització i permetrà:  

  • Determinar el patró diari de mobilitat que es crearà amb la nova normalitat. 
  • Contribuir a optimitzar els recursos de les administracions.  
  • Potenciar una gestió de la mobilitat urbana a partir d’indicadors mesurables. 

 
A més, també permetrà avaluar de manera contínua i conjunta els límits permesos d’ús de l’espai urbà establint indicadors geolocalitzats per tenir una visió global de conjunt o millorar la resolució tant temporal com espacial.

Distància social possible

Aquest estudi s’ha fet mitjançant tècniques aportades pels sistemes d’informació geogràfica i ha permès definir i caracteritzat vuit espais geogràfics de Palma coberts per la xarxa SmartWifi. S’ha pogut establir l’espai disponible per a les persones, eliminant-ne l’ocupat pel mobiliari urbà, arbres o fanals que dificulten la mobilitat. Aquesta caracterització ha permès definir un indicador de «distància social possible» específic per a cada espai geogràfic i, d’aquesta manera, es pot determinar quan aquest distanciament és superat i, per tant, es fa difícil mantenir la distància social exigida.

L’equip de la UIB 

Aquest desenvolupament l’ha coordinat pel doctor Bartomeu Alorda Ladaria, professor titular del Departament de Física de la UIB, director d’Innovació i Transferència de la UIB, coordinador del grup de treball SmartDestination/SmartCity de la UIB i investigador principal del grup d’eHealth i Telemedicina Multidisciplinària mitjançant Sistemes Intel·ligents Ciberfísics de l’IdISBa.  

L’equip multidisciplinari està format pel doctor Vicente Ramos Mir, professor titular d’universitat del Departament d’Economia Aplicada, membre dels grups de treball SmartDestination/SmartCity i Comet de la UIB, i el doctor Maurici Ruiz Pérez, professor titular d’universitat del Departament de Geografia, membre del grup de treball SmartDestination/SmartCity de la UIB i director del servei de SIG i Teledetecció de la UIB.

Agraïments

Aquest estudi ha estat possible gràcies a la col·laboració que la UIB manté amb l’empresa WIONGO, que gestiona la xarxa SmartWifi de Palma. L’empresa ha aportat les dades d’aquest estudi per fer possible aquesta implementació amb motiu de la COVID-19.

Publication date: 09/06/2020
Premis 7 Càtedra Banca March 3 Big Data 3 Curriculum 1 Campusesport 16 Càtedres 26 Malalties cròniques 1 Conveni 7 Consells 2 Conservació 1 Contaminació 1 Contractació 3 Congressos i Jornades 145 Convocatòries 33 Curs 28 Càtedra Estudis Violència Gènere 6 Càtedra Iberostar 15 Càtedra Seu de Mallorca 6 Càtedra Sobrassada 1 Càtedra d'Estudis Urbans 15 Càtedra de la Insularitat 5 Càtedra Prevenció Contra el Càncer 1 DOIP 80 Protecció de dades 1 Dieta 1 EEN 21 Ecologia 9 Ecosistema 1 Centres educatius 3 Formació 1 Educació 7 Psicologia educativa 2 Eivissa 13 Càtedra Endesa Red 5 Enginyeria Informàtica 2 Empresa 102 Emprenedoria 82 Entrevista 2 Medi ambient 5 Impacte ambiental 5 Igualtat 3 Esdeveniments 38 Entorn familiar 1 Feina 1 Formació PDI 5 Formentera 3 Finançament 23 Fundraising 36 Servei d'Orientació Professional 4 Centres sanitaris 5 Entorns saludables 2 Hàbits saludables 1 IBDona 1 Ibemprèn 12 Innova UIB·PIMES 3 Inserció Professional 65 Join the X 19 Càtedra La Caixa 4 Mallorca 16 Medi marí 4 Márqueting 1 Càtedra Melià 5 Menorca 16 Microcredencials 1 Monitoratge 1 Nous materials 2 Noves tecnologies 17 OTRI i Projectes 165 Plagues 4 Indústria farmacèutica 4 Fisiologia vegetal 2 Gestió i transferència de projectes 23 Projectes 29 Pràctiques 4 Institucions públiques 18 R+D+I 79 Red Eléctrica de España 5 Energies renovables 9 Residència UIB 15 Càtedra Santander 14 Sensors 1 Catàleg de Serveis 11 Edificacions singulars 1 Software 1 Estudi propi 52 Esport 6 Sostenibilitat 2 UIBClusters 1 UIBTalent 66 Viticultura 3 Aigua 2 Aigua 2 Entorn laboral 10