FUEIB Primeres passes com a investigador: introducció al mètode científic per a docents universitaris

La Universitat de les Illes Balears ofereix una formació bàsica per entendre el procés de recerca i fomentar la producció científica entre els docents en l'estratègia global de formació contínua per al personal docent i investigador.

La investigació científica, clau per a l'avenç del coneixement, requereix bases sòlides i una metodologia clara des de l'inici.

La Universitat de les Illes Balears (UIB) llança una formació específica adreçada al personal docent i investigador (PDI) titulada Primeres passes com a investigador.

És una formació adreçada tant als qui s'inicien en la investigació com als qui volen compartir aquestes primeres passes a través de projectes en què els estudiants puguin aprendre mitjançant les assignatures que imparteixen els docents.

Impartit per Xavier Varona, catedràtic en Ciències de la Computació i Intel·ligència Artificial, aquest curs proposa un recorregut introductori pel mètode científic, l'aplicació i la importància de la transmissió de coneixement.

«La investigació és molt més que plantejar preguntes; és saber com cercar les respostes de manera sistemàtica i reproduïble», afirma Varona. «Els investigadors han de ser capaços d'explicar les seves troballes de manera que puguin ser validades i replicades per altres».

Aquesta formació, de dues hores de durada, ofereix als docents les eines necessàries per comprendre els principis fonamentals de la investigació.

El curs destaca la importància d'organitzar les idees i comunicar els resultats de manera efectiva, i està dirigit als qui desitgen iniciar projectes i a aquells que volen enfortir la comprensió del procés investigador. També als docents que es plantegen ensenyar com investigar als estudiants de grau en el procés d'aprenentatge de les seves assignatures.

El mètode científic, pilar de la investigació

La formació gira entorn de l'explicació i la comprensió del mètode científic, una estructura lògica i organitzada que permet als investigadors desenvolupar els seus projectes de manera rigorosa i replicable. Durant la sessió, Varona compartirà les passes essencials per iniciar un treball de recerca i destacarà la importància d'aplicar una metodologia precisa per assegurar la validesa dels resultats.

«La solidesa d'una investigació depèn del mètode. Sense un enfocament clar i sistemàtic, els resultats poden ser qüestionables o intranscendents», explica el professor. Amb un enfocament pràctic, la formació cerca que els docents universitaris adoptin un criteri rigorós i metòdic des del principi de qualsevol treball de recerca.

Competències essencials per al futur investigador

El programa inclou competències clau per a qualsevol aspirant a investigador. A més dels fonaments del mètode científic i la importància de la transmissió del coneixement, el curs també introdueix conceptes d'ètica i prevenció de biaixos en la recerca. Aquest enfocament ètic, assenyala Varona, és fonamental per assegurar la imparcialitat i la integritat als estudis científics.

Per facilitar l'accés i l'aprofitament dels recursos digitals, els participants seran conscients de la necessitat de desenvolupar habilitats en gestió de la informació i cerca avançada, unes eines que resulten essencials en la recopilació de dades per a qualsevol projecte de recerca.

El començament d'una vocació científica, també als nostres estudiants

Mitjançant una metodologia de seminari participatiu i el suport d'un expert, aquesta formació cerca motivar els cossos docents sense missió específica d'investigar perquè desenvolupin projectes de recerca. Es vol fomentar que aquests docents enforteixin tant el seu creixement professional com l'avenç acadèmic en les seves disciplines.

A més, el curs està dissenyat per a docents amb experiència en recerca que volen aprendre a compartir aquests primers passos amb els estudiants, per tal de promoure un aprenentatge més profund i contribuir a despertar vocacions científiques a l'aula. Aquest enfocament permet que els coneixements adquirits transcendeixin més enllà dels projectes propis.

Amb aquesta iniciativa, la Universitat reafirma el compromís amb el rigor acadèmic i l'excel·lència, i crea un entorn on el coneixement no només es produeix, sinó que també es comparteix i s'expandeix.

Més informació i matrícula
Publication date: 20/11/2024
Premis 7 Càtedra Banca March 3 Big Data 3 Curriculum 1 Campusesport 16 Càtedres 26 Malalties cròniques 1 Conveni 7 Consells 2 Conservació 1 Contaminació 1 Contractació 3 Congressos i Jornades 145 Convocatòries 33 Curs 28 Càtedra Estudis Violència Gènere 6 Càtedra Iberostar 15 Càtedra Seu de Mallorca 6 Càtedra Sobrassada 1 Càtedra d'Estudis Urbans 15 Càtedra de la Insularitat 5 Càtedra Prevenció Contra el Càncer 1 DOIP 80 Protecció de dades 1 Dieta 1 EEN 21 Ecologia 9 Ecosistema 1 Centres educatius 3 Formació 1 Educació 7 Psicologia educativa 2 Eivissa 13 Càtedra Endesa Red 5 Enginyeria Informàtica 2 Empresa 102 Emprenedoria 82 Entrevista 2 Medi ambient 5 Impacte ambiental 5 Igualtat 3 Esdeveniments 38 Entorn familiar 1 Feina 1 Formació PDI 5 Formentera 3 Finançament 23 Fundraising 36 Servei d'Orientació Professional 4 Centres sanitaris 5 Entorns saludables 2 Hàbits saludables 1 IBDona 1 Ibemprèn 12 Innova UIB·PIMES 3 Inserció Professional 65 Join the X 19 Càtedra La Caixa 4 Mallorca 16 Medi marí 4 Márqueting 1 Càtedra Melià 5 Menorca 16 Microcredencials 1 Monitoratge 1 Nous materials 2 Noves tecnologies 17 OTRI i Projectes 165 Plagues 4 Indústria farmacèutica 4 Fisiologia vegetal 2 Gestió i transferència de projectes 23 Projectes 29 Pràctiques 4 Institucions públiques 18 R+D+I 79 Red Eléctrica de España 5 Energies renovables 9 Residència UIB 15 Càtedra Santander 14 Sensors 1 Catàleg de Serveis 11 Edificacions singulars 1 Software 1 Estudi propi 52 Esport 6 Sostenibilitat 2 UIBClusters 1 UIBTalent 66 Viticultura 3 Aigua 2 Aigua 2 Entorn laboral 10