FUEIB Impuls a la Càtedra de la Insularitat UIB-GOIB Conferència inaugural: «We are all islanders: Transversalitat dels estudis insulars a l’educació, la investigació i les polítiques»

Conferència-inaugural-we-are-islanders

La Universitat de les Illes Balears (UIB) i la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació i Estadística del Govern de les Illes Balears promouen la Càtedra de la Insularitat UIB-GOIB amb una conferència inaugural de gran rellevància titulada «We are all islanders: Transversalitat dels estudis insulars a l'educació, la investigació i les polítiques».

Aquesta iniciativa, gestada el maig del 2023 pels codirectors, la doctora Joana M. Seguí i el doctor Maurici Ruiz, membres destacats del departament de Geografia de la UIB, pretén generar, recopilar i analitzar coneixement i informació sobre les particularitats de la insularitat a les Illes Balears. Tot això, amb l'objectiu clar d'informar i orientar de manera transversal les polítiques públiques, promoure el desenvolupament sostenible i millorar la qualitat de vida dels habitants.

La conferència inaugural, realitzada amb gran èxit el passat 21 de febrer de 2024 a la sala d’actes de l’edifici Sa Riera, Palma, va tenir la presència destacada del doctor Godfrey Baldacchino, el qual destaca pels mèrits com a catedràtic de Sociologia a la Universitat de Malta, com a editor fundador d’Island Studies Journal; és expresident de la International Small Islands Studies Association (ISISA), extitular de la Canada Research Chair and UNESCO Co-Chair in Island Studies a la Universitat de l’Illa del Príncep Eduard, del Canadà, i ambaixador especial de Malta per a les Illes i els Estats Petits.

Durant la seva ponència, el doctor Baldacchino va assegurar: «Tots som insulars no només perquè som habitants d'un planeta únic aïllat a l'espai, perquè més del 10% de la població mundial viu a illes i la major part de la resta viu a prop de la costa i perquè no hi ha llocs millors per capturar, il·lustrar i exemplificar les lluites de la humanitat per la sostenibilitat i el modus vivendi ideal en la interacció naturalesa-cultura».

L'acte també va tenir la presència del doctor Jaume Carot, Rector de la UIB, i del doctor Antoni Costa, vicepresident i conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, així com dels dos codirectors esmentats.

A més de la conferència inaugural, la Càtedra té previstes altres activitats durant l'any, com un seminari dedicat a la insularitat, els transports i els costos, la darrera setmana d’abril de 2024, i un segon seminari sobre la insularitat i els usos del sòl a finals de juny.

Publication date: 21/02/2024