Blog d'orientació professional Claus per afrontar l'entrevista de feina

La finalitat de qualsevol persona que està cercant feina és aconseguir una entrevista laboral. Si arribam fins aquí, després de cercar ofertes, fer autocandidatures o adaptar el currículum…, és perquè l'empresa s'ha interessat en el nostre perfil i hem d’aprofitar aquesta oportunitat!

L'entrevista, no és més que una conversa que servirà a l'empresa per completar la informació obtinguda mitjançant el currículum i la carta de presentació. La persona que ens entrevisti ens farà preguntes i valorarà aspectes com la motivació, interessos, valors i actituds envers el lloc de treball per descobrir si som la persona idònia, avaluant si:

  • PODEM, és a dir, presentam les aptituds, la personalitat i les capacitats físiques i mentals necessàries per desenvolupar la feina.
  • SABEM, és a dir, disposam de les habilitats i la formació necessària.
  • VOLEM, és a dir, presentam un alt grau de motivació.

És molt comú que qualsevol de nosaltres senti inquietud abans d’una entrevista; així mateix, com més en realitzem i com més les preparem, menys nirvis tindrem. Podríem dir que l’entrevista s’inicia quan la comencem a preparar!

Recordes què has fet abans d’anar a una entrevista? T’han fet les mateixes preguntes a diferents entrevistes i no les has sabut respondre? Si és així, hi ha una sèrie de consells que cal tenir en compte perquè puguem sortir-ne amb satisfacció.

     Abans de l'entrevista

Una de les coses que hem de fer sí o sí és investigar i conèixer tot el que puguem de l'empresa. Quina és la seva missió, els seus valors, en quins projectes treballen, quins són els seus usuaris, possibles notícies, etc. Una possible pregunta serà Què coneixes de la nostra empresa? Hem de saber respondre, i com més informació tinguem, molt millor! 

Hem de recordar el nostre currículum al detall i revisar l'oferta, analitzant quins aspectes són els més rellevants per aquella empresa i així saber què hem de destacar de nosaltres; quines aptituds, actituds, formacions, experiències, etc. 

No podem anar a l'entrevista sense preparar-nos les respostes a possibles preguntes; això no vol dir que les hàgim de memoritzar! El que hem de fer és una anàlisi prèvia, conèixer quins són els nostres punts forts i punts febles, cercar preguntes i veure com les respondríem.

Així mateix, hem d'assegurar-nos del dia, hora i lloc de l'entrevista per arribar-hi puntuals. Pot passar que per arribar al lloc de l'entrevista hi hagi embós o que el transport públic arribi tard. Per evitar-ho, podem anar-hi el dia abans per veure què tardam i així el'endemà ho tindrem més controlat. 

Recorda que abans de l'entrevista, pots preparar-te gràcies a l'atenció personalitzada i gratuïta que ofereix el servei d'orientació professional. 

 

T'ajudem a preparar l'entrevista, demana cita!
  

     Durant l'entrevista

La comunicació és un aspecte clau, per una part, hem de tenir cura de la comunicació verbal: parlar de forma clara, evitant fer-ho massa de pressa i sense interrompre la persona que ens entrevista. És bàsic estar atents a les preguntes que ens faran per poder contestar correctament. I és fonamental respondre amb honestedat i veracitat, no pot haver-hi incoherències entre el nostre discurs i el nostre currículum. 

D'altra banda hi ha la comunicació no verbal, que pot ser igual o més important: donar la mà amb fermesa, però sense exagerar. Posar esment en la postura, ja que aquesta pot revelar molta informació; seure còmodament a la cadira, sense esmunyir-nos cap al davant, no recolzar els braços ni demostrar ansietat amb moviments continus de peus i mans. Evita tenir alguna cosa en les mans, com bolígrafs o anells... per no jugar-hi. I molt important! Mantén la mirada atenta als ulls sense envair l'espai.

Si ens demanen per les nostres experiències en anteriors empreses, sempre hem de destacar els punts positius, mai els negatius.

Hem de mostrar interès durant tota l'entrevista. Segurament a la darrera part d'aquesta, ens demanaran si tenim alguna pregunta. Podem aprofitar i demanar què s'espera de nosaltres, com continuarà el procés de selecció, si ens avisaran o altres coses que no ens hagin quedat clares. També està bé que recordem el nom de la persona que ens ha entrevistat i, al final, agrair-li el seu temps.

     Després de l'entrevista

Hem de recordar que l'entrevista no s'acaba fins que hàgim sortit de l’edifici. No podem abaixar la guàrdia; no sabem qui ens podem trobar o ens pot sentir per les oficines o passadissos.

Després de l’entrevista, quan arribem a casa, hem de recopilar tota la informació aconseguida durant aquesta. Això ens permetrà avaluar com ha anat i evitar errors en les pròximes. Ens serà útil la informació següent: nom de la persona que ens ha entrevistat, la impressió general que ens han produït, les preguntes que ens han fet i les respostes que hi hem donat, així com els comentaris realitzats per la persona entrevistadora sobre el nostre currículum.

Si no tenim notícies de l’empresa en un temps prudencial, hem de telefonar-hi per demanar pel resultat de l’entrevista. En el cas que no hi hagi hagut sort, podem demanar els motius de la nostra exclusió; això ens ajudarà a millorar de cara a futurs processos de selecció.

Finalment, hàgim aconseguit o no el lloc de treball, acudir a una entrevista ens ajudarà a aprendre de l'experiència per corregir o millorar i afrontar una altra oportunitat en millors condicions!

Informació sobre l'autor