Formació PDI Com podem aprofitar el repositori de la UIB per maximitzar l'impacte de la recerca

La Universitat de les Illes Balears (UIB) continua enfortint les seves iniciatives de ciència oberta amb el curs «Desconstruïm el repositori de la UIB: valor, funcionament i la seva connexió amb SIRA», dissenyat perquè el personal docent i investigador (PDI) comprengui la importància dels repositoris institucionals i sàpiga com pot optimitzar-ne l'ús.

Dins l'Estratègia Global de Formació Contínua del PDI de la UIB, aquest curs ofereix als investigadors una guia pràctica sobre accés obert i sobre la manera com el repositori institucional pot ajudar-los tant a difondre el seu treball eficientment com a augmentar el seu impacte acadèmic.

Esther Fernández Ramos, coordinadora de la formació i membre de la Unitat de Serveis a la Investigació de la biblioteca de la UIB, explica: «El repositori no és un lloc on podem emmagatzemar publicacions; és una eina per donar visibilitat a la recerca i complir els requisits d'acreditació i avaluació.»

La importància dels repositoris en la ciència oberta

La ciència oberta i l'accessibilitat són els pilars sobre els quals s'assenta el curs, que cerca fer més comprensibles conceptes com l'accés obert a la recerca i la relació entre visibilitat acadèmica i repositoris.

Segons Fernández, el repositori institucional no només permet l'accés a les publicacions, sinó que també contribueix a augmentar l'impacte dels investigadors, atès que facilita que altres científics puguin citar i utilitzar el seu treball.

«Un repositori ben gestionat és una carta de presentació que pot influir directament en la visibilitat i el prestigi de la Universitat i dels seus investigadors», comenta.

Connexió amb SIRA: una eina per a la gestió de la recerca

A més d'abordar el valor dels repositoris en general, el curs inclou una formació específica en el funcionament de SIRA, l'aplicació de gestió de la recerca de la UIB.

SIRA permet als investigadors actualitzar i gestionar el seu perfil i publicacions en el repositori automàticament, la qual cosa facilita que es compleixin els requisits dels sexennis de recerca i altres avaluacions.

«La connexió entre SIRA i el repositori és fonamental per als investigadors, ja que els permet gestionar la seva producció científica de forma més eficient i mantenir-la sempre actualitzada», destaca Fernández.

Amb una interfície amigable i eines integrades, SIRA permet als investigadors coordinar totes les dades dels seus projectes, la qual cosa agilitza els processos administratius i assegura que tota la informació estigui disponible per a avaluacions acadèmiques i professionals.

Una formació pràctica per maximitzar l'impacte de la recerca

El curs està dissenyat per ser eminentment pràctic i ofereix als participants l'oportunitat de familiaritzar-se directament amb el sistema de repositori de la UIB i amb SIRA. «Volem que els investigadors no només comprenguin la teoria sinó que adquireixin habilitats concretes per usar aquestes eines i optimitzar el seu treball de difusió científica», explica Fernández.

Amb aquesta formació, la UIB pren partit per la ciència oberta i per enfortir la capacitat dels investigadors de la Universitat per gestionar i projectar el seu treball internacionalment.

Amb el suport de la UIB i el coneixement d'eines digitals, els investigadors no només s'asseguren que les seves publicacions siguin accessibles sinó que també guanyen control sobre el seu impacte i visibilitat en l'àmbit acadèmic.

Més informació i matrícula
Publication date: 26/11/2024