Gestió d’espècies invasores

Identificació, seguiment i control de poblacions d'espècies invasores.

La introducció d'espècies exòtiques invasores es considera la segona causa d'extinció d'espècies a nivell global. A més de tenir nombrosos efectes negatius pels ecosistemes i per a la biodiversitat autòctona, les invasions biològiques són una amenaça per a l'ésser humà, ja que poden afectar a les activitats productives primàries com l'agricultura o desencadenar en problemes de salut pública.

La UIB compta amb un equip multidisciplinari expert en la identificació, seguiment i control d'espècies exòtiques invasores. Algunes eines que s'apliquen i resulten molt útils per al control d'espècies invasores són els sistemes d'informació geogràfica (SIG), els sistemes de sensors o el GPS. A més, es realitzen estudis tècnics per a l'aplicació de mesures preventives tenint en compte la biologia i ecologia de l'espècie, la seva difusió i impacte al medi ambient.

LA NOSTRA EXPERIÈNCIA

Investigadors i alumnes de la UIB han engegat una aplicació de ciència ciutadana per a la detecció i el seguiment de la vespa asiàtica (Vespa velutina) a les Illes Balears. Aquesta espècie exòtica invasora és un predador natural de les abelles sent una amenaça per a l'apicultura i el medi ambient.

>>VespApp

vespa

Amb la col·laboració de:

Logotipus del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats