Investigació Projecte SHARKMED

Descripció

Més d'un 90% dels taurons ha desaparegut de la mar Mediterrània a causa de múltiples factors. Mentre que alguns estudis demostren que espècies resistents com la tintorera, en perill d'extinció, es troben sobrepescades, altres com el gran tauró blanc tornen a mostrar la seva presència en aigües de les Illes Balears.

Com en altres aigües del món, l'absència de taurons en l'ecosistema marí balear pot facilitar la presència de meso-depredadors com els dofins, éssers que amenacen la productivitat de la pesca artesanal a causa de la depredació de peixos de consum humà que es troben retinguts en xarxes i hams.

Si bé, a causa de les pel·lícules i la mediatització esbiaixada de les trobades amb taurons, el públic europeu té una visió negativa dels taurons, aquests generen milions d'euros en ingressos per a les indústries turístiques d'altres arxipèlags del planeta, com són la Polinèsia Francesa o les Illes Açores.

Aquesta situació exigeix ​​la realització d'un estudi per a la detecció i documentació de la situació real dels elasmobranquis a les aigües balears, concretament dels grans pelàgics com la tintorera o el tauró blanc, per a la realització d'activitats que promoguin la seva protecció, desmitificació i l'estabilització dels ecosistemes marins.

Per a això, es farà servir un dispositiu amb focus, càmera i dipòsit, on es col·locarà un esquer que formarà un rastre olfactiu, amb la intenció d'atraure els taurons i procedir al seu estudi i presa de mostres. Aquest dispositiu es col·locarà en diversos llocs del Mar Balear, on es mantindrà uns dies, realitzant sortides diàries per a l'observació in situ, recollida del material gravat i renovació de l'esquer.

La intenció és, a més, anar millorant i adaptant la metodologia a les característiques especials de l'estudi, en funció de les experiències pròpies i les d'altres equips investigadors amb reconeixement internacional.

Objectius

Es tracta de convèncer sobre la utilitat dels taurons com a actius crítics per a la qualitat i productivitat del medi ambient marí, així com possibles fonts notables d'ingressos financers a través de l'ecoturisme.

L'estratègia consisteix en l'adquisició de dades sobre dues espècies emblemàtiques que són la tintorera i el gran tauró blanc. Els estudis de camp es basen en la instal·lació en aigües pelàgiques de dispositius d'agregació que permeten la recopilació de dades visuals, mostres d'ADN i el marcat d'animals.

Les dades científiques s'utilitzen per a configurar productes de comunicació que s'utilitzen a través de diversos canals (internet, conferències, TV, etc.) per a la sensibilització de les parts interessades a les Illes Balears.

Activitats previstes

  1. Proves en el mar per a treballar amb taurons, atrets per dispositius d'olor, avaluant així la capacitat d'observació visual d'espècies de taurons emblemàtics en aigües balears.
  2. Recopilació i anàlisi de dades per a la publicació d'articles científics, usant l'accés als animals per a obtenir dades sobre comportament, genètica i moviments. 
  3. Edició i formatat de dades per a promoure la prohibició de la pesca i consum de taurons a les Illes Balears.
  4. Elaborar comunicacions cap a diverses audiències específiques, tals com responsables polítics, professionals del turisme, pescadors, públics joves i adults per a promoure una imatge positiva dels taurons a les Illes Balears.
Fundraising, Investigació, Medi marí