Blog d'orientació professional El CV d'investigació

En altres entrades del nostre blog hem parlat sobre com estructurar un CV i del contingut que ha de tenir cada una de les seves seccions. No obstant això, si et dediques o vols dedicar-te al món de la investigació, el teu CV tindrà apartats específics.

Aquests apartats referiran a l'àmbit de la recerca, en addició a les seccions habituals del currículum (formació acadèmica, idiomes, habilitats informàtiques, altres dades…). Avui et mostram les tres seccions que no hi poden faltar:

1. Resum professional

De la mateixa manera que un apartat «Sobre mi», el CV d'investigació té un resum breu sobre la teva trajectòria. Aquesta és una bona manera d'introduir el teu perfil professional destacant-hi les credencials més rellevants. Per tant, has d'oferir tres o quatre línies que proporcionin a la persona lectora una visió general del contingut que detallaràs a continuació. També pots incloure les àrees del coneixement en què t'especialitzes o que t'interessen especialment, sempre tenint en compte la posició o empresa a la qual vols optar.

Aquest pot ser l'exemple d'un resum professional de l'àmbit de la salut ambiental:

  • Investigadora i cap d'equip en dos projectes de disseny d’estudis d’anàlisi de residus, familiaritzada amb diversos programes de gestió de dades estadístiques i amb competències en planificació i lideratge. He creat models de recerca escalables i he participat com a coautora en múltiples articles i publicacions a revistes científiques.

Finalment, pots intentar respondre les preguntes següents per ajudar-te a redactar aquest apartat: com he contribuït a la generació de coneixement? Quines aportacions o quin impacte he fet i tingut a la societat?

2. Activitat investigadora

És important que el teu CV tingui una secció per parlar de la teva experiència professional en recerca. Si tens molt de contingut a exposar, serà necessari que subdivideixis l’apartat per àrees temàtiques.

Recorda indicar a cada treball realitzat les teves responsabilitats clau, fites (especialment si són quantificables), funcions o competències desenvolupades, i patents o productes de propietat intel·lectual que puguis tenir arran de la teva tasca investigadora.

3. Mèrits, premis i publicacions

Aquesta secció pot ser una extensió dels apartats «Formació acadèmica», «Experiència laboral» o bé «Activitat investigadora», en funció de les particularitats de cada cas. De tota manera, pots fer que destaqui al teu CV creant un espai només per mostrar aquest contingut. Aquí hauràs d’enumerar els articles o materials publicats (també quan els hagis publicat com a part d’un equip), les participacions a jornades, seminaris o simpòsiums com a ponent o persona experta convidada, i els premis rebuts, especialment si els ha atorgat una institució amb autoritat científica.

En funció de la teva trajectòria dins el món de la investigació, l’estructura del teu CV variarà i caldrà que s’adapti al contingut. Si no saps per on començar el teu CV o necessites un cop de mà per revisar el que ja tens fet, demana’ns una sessió d’orientació!