Blog d'orientació professional Identifica els teus punts forts amb la finestra de Johari

T'han demanat mai a una entrevista de feina què et diferencia de la resta de candidats? Has fet mai un exercici de reflexió i autoconeixement per veure quins són els teus punts forts i febles? Saps quina és la teva aportació de valor al teu entorn?

En un món laboral cada vegada més competitiu i globalitzat, ja no compta tan sols la teva formació i les competències transversals, sinó que també és molt important que coneguis què és el que et diferencia de la resta, i que sàpigues què pots aportar tu i no una altra persona. En el teu procés de recerca de feina has de demanar-te què guanya l'empresa contractant-te a tu envers una altra de les persones candidates.

Per tot això, cal que tinguis clares les teves habilitats i capacitats i que en facis la teva marca personal. De vegades, aquest exercici d'autoreflexió pot ser una mica complicat, ja que no ens hem aturat mai a fer-lo o ens costa saber per on començar.

Per ajudar-te durant aquest procés d’autoconeixement i de presa de consciència sobre la teva aportació personal i professional, et presentam la finestra de Johari.

La finestra de Johari fou creada a mitjan segle XX pels psicòlegs Joseph Luft i Harry Ingham, qui fusionaren els seus noms per batejar aquesta eina d’autoconeixement. A través d’aquesta dinàmica, s’analitza una persona des de diferents àrees o punts de vista.

La finestra de Johari es representa en forma de gràfic on es diferencien 4 àrees distintes, i cada una està formada pel grau de coneixement/desconeixement que tenim de nosaltres mateixos i el grau de coneixement/desconeixement que tenen els altres sobre nosaltres.

johari-cat

Però, què volen dir cada una d'aquestes àrees, concretament, i com es diferencien o es relacionen entre si?

Àrea pública

És el que coneixes sobre tu mateix i que les persones del teu voltant també coneixen. Aquí tenen lloc les teves experiències, pensaments, sentiments… que has viscut amb el teu entorn. Un exemple seria: a la feina ets una persona ordenada i metòdica, i aquesta és una part de tu que coneixes tant tu com també els teus companys de feina.

Àrea cega

És el que els altres coneixen de tu, però que tu no veus. Són trets dels quals no som conscients, però que el teu voltant veu i experimenta quan està amb tu. Per exemple, ets capaç d'engrescar els teus companys de feina en diferents activitats, ja que et veuen un líder, però no ets conscient d’aquesta habilitat.

Àrea oculta

Aquesta fa referència al que jo conec de mi mateix, però que no don a conèixer als altres. Això pot passar per diverses raons; tal vegada no et sents còmode mostrant algunes parts de tu als altres, tens por al rebuig o simplement encara no hi ha hagut una situació amb el teu voltant que requereixi mostrar aquesta part de tu. Per exemple: no dir que t’agrada jugar a jocs d’estratègia al teu entorn laboral per por del que puguin pensar de tu.

Àrea desconeguda

Aquesta part del gràfic representa la part que no coneixes de tu mateix i que el teu entorn tampoc sap. Aquesta àrea és la més difícil d’analitzar, però alhora és la més interessant, ja que et permet descobrir moltes coses sobre tu mateix. És una àrea amb molt de potencial perquè implica un gran descobriment personal.

Pots posar en pràctica aquesta eina amb el teu grup d’amics, la teva parella, els teus companys de classe o de feina i podeu platejar preguntes com: què sé fer bé? Sobre què em demanen consell els meus amics i companys?

T’asseguram que els resultats que sortiran et sorprendran! És molt important el feedback amb les persones que t’envolten per poder recollir informació rellevant que no som capaços de veure.

A més, recorda que conèixer-te bé i saber quina és la teva aportació de valor és la primera passa cap a la creació de la teva marca personal!

Informació sobre l'autor