Universitaris Mallorca celebra la figura de Robert Graves per repensar la idea d’Europa Deià i CaixaFòrum acolliran una trobada internacional dedicada a l’escriptor en el centenari de l’armistici de la I Guerra Mundial

graves

«Mallorca és el Paradís, si pots resistir-ho». L'escriptora Gertrude Stein parlava així al seu amic Robert Graves sobre Mallorca, una illa que enguany acull el 14è Congrés Internacional Robert Graves del 10 al 14 de juliol, gràcies a la Societat Robert Graves, la Fundació Robert Graves i la UIB, tres entitats que col·laboren des del 1995 en l’organització d’aquest congrés bianual.

L'edició d'enguany tindrà lloc entre Deià -municipi on Graves va residir durant 47 anys- i l’emblemàtic CaixaFòrum de Palma, espai on el reconegut escriptor va allotjar-se el primer cop que trepitjà Mallorca amb la també poeta Laura Riding ara fa gairebé noranta anys. 

Sota el lema «Robert Graves i Europa: Adeu a tot això / però encara continua», l’edició d’enguany se centra en la figura de l’escriptor per explorar les relacions entre Graves i el continent europeu precisament en el centenari de l’armistici que posà fi a la I Guerra Mundial (1914-1918), fet que va marcar la vida del poeta i que ell mateix relata a l’autobiografia Adeu a tot això. Així, durant quatre dies una cinquantena d’experts procedents de dotze països desgranaran les xarxes literàries i artístiques de l’escriptor, les identitats europees o la relació del poeta amb la seva vida i el seu treball a Mallorca, on va residir des de 1929 fins a la seva mort, el 1985.

Els escrits de Graves esdevenen de rellevància per al present i futur europeu destil·lant qüestions com l’exili, els desplaçaments, les cruïlles i les fronteres o la Guerra Civil espanyola. La trobada pretén investigar l’obra de Robert Graves des de la perspectiva europea tractant el procés d’escriptura poètica, la memòria oral, la mitologia, la música i la prosa amb l’objectiu d’acostar la literatura gravesiana i el prestigi del cicle de conferències als estudiosos de l’illa.

L’edició d’enguany inclou diverses novetats, com la presentació d’una nova biografia dedicada al poeta o l’obertura del congrés al públic general, el qual podrà assistir a les conferències reservant plaça amb antelació a través de la pàgina web. El programa es completa amb recitals poètics musicats a càrrec de reconeguts poetes com Patrick McGuiness, Ruth Fainlight, Sean O’Brien o Dunstan Ward, així com amb el visionat de pel·lícules i un extens programa social que inclou visites a l’emblemàtica finca de Ca n’Alluny (residència de l’escriptor a Deià), un còctel de benvinguda al castell de Bellver o un sopar al restaurant Cas Patró March de la cala de Deià.

L’organització ha estat possible gràcies al treball del president de la Societat Robert Graves, el doctor Charles Mundye, i del senyor William Graves, fill del poeta i director de la Fundació Robert Graves. La doctora Patrícia Bastida, del Departament de Filologia Espanyola, Moderna i Clàssica de la UIB, s’ha encarregat de la coordinació d’aquesta trobada, la qual compta amb el suport tècnic i logístic d’UIBCongrés.

Per a més informació, visitau la pàgina web.

Data de publicació: 09/07/2018