Blog d'orientació professional Coneixes el mercat laboral ocult?

Si creus que les ofertes laborals comencen i acaben als portals de feina o a les ETT, aquesta entrada és per a tu! Has sentit a parlar del mercat laboral ocult? Aquest terme identifica totes aquelles oportunitats laborals que hi ha al mercat de treball, però que les empreses no fan públiques.

Els motius pels quals a les empreses no els interessa fer públiques les ofertes són molt diversos, ja sigui perquè publicar ofertes de feina a portals pot ser una despesa econòmica i de temps que moltes empreses no estan disposades a assumir; per no donar pistes a la competència sobre les seves necessitats, mancances de personal o les àrees que volen impulsar; perquè volen substituir un treballador i no volen que la notícia es faci pública; perquè volen evitar rebre CV de manera massiva, haver de fer moltes entrevistes de feina i allargar el procés de selecció en el temps, entre altres motius.

Segurament et deus demanar que, si no volen rebre CV de manera massiva, ni dedicar temps a publicar ofertes a portals, com cobreixen les vacants? Aquí és on entra en joc el mercat laboral ocult. Les empreses tenen estratègies vàries per cercar candidats/es i cobrir vacants, i no ho fan publicant ofertes. Si sabem quines són aquestes formes, podrem participar en aquest mercat laboral ocult.

Promoció interna

Segurament és una de les opcions més conegudes.

Moltes vegades, les empreses, abans d'obrir un procés de selecció extern, cerquen dins la seva pròpia empresa. Demanen directament qui hi està interessat o parlen amb els caps de departament per si recomanen algú. És molt important que sàpigues que, si ara treballes i vols progressar en l'empresa, ho facis saber al teu superior. Han de saber que ets una opció real.

Recomanacions i contactes

Molts reclutadors demanen als treballadors si coneixen qualcú que tingui un perfil que pugui encaixar en la vacant. De fet, hi ha empreses que premien econòmicament la persona que els hagi fet la recomanació, si finalment encaixa en el perfil i queda contractada a l’empresa. És per aquest motiu que has de tenir una relació de confiança amb la teva xarxa de contactes i que tinguin bona imatge professional sobre tu.

També és important que deixis molt clar quins són els teus interessos professionals, ja que així serà més fàcil que pensin en tu si saben d’una vacant relacionada amb el que cerques.

Autocandidatura

Abans d’obrir un procés de selecció, moltes vegades el que fan els reclutadors és consultar la seva base de dades de CV que ja han rebut a través de la web de l’empresa o directament al correu electrònic de recursos humans. És per això que recomanam sempre que feu autocandidatura. Cercau empreses del vostre sector, adaptau-hi el CV, preparau el cos del correu com si fos una petita carta de presentació i enviau la candidatura. Tal vegada en aquest moment l’empresa no cerqui el vostre perfil, però no sabeu mai si en un futur hi haurà una vacant en què encaixeu.

LinkedIn

De cada vegada és més comú que els reclutadors facin una cerca activa a través de Linkedin i contactin amb els candidats que compleixin el perfil. Com ho fan? Normalment fan la cerca a través de paraules clau, llocs a les empreses, províncies... És per això que és importantíssim tenir un perfil de Linkedin actualitzat, en el qual destaqueu allò que considerau més important del vostre perfil i que en la descripció del perfil feu referència al vostre valor afegit com a candidat.

En resum, cercar feina és qualque cosa més que apuntar-se a totes les ofertes que vegeu publicades a portals d’ocupació. Ampliau la xarxa de contactes, feu recerca d’empreses, autocandidatures, adaptau el CV a les vacants i augmentau, així, les vostres possibilitats de trobar feina.

Informació sobre l'autor
Macarena Flores Ramírez
Macarena Flores Ramírez