Blog d'orientació professional 10 claus per treure el suc a les pràctiques

El passat octubre més de setanta estudiants donats d'alta al DOIP iniciaren la seva primera experiència a una empresa. Fer pràctiques és una de les millors maneres d'aconseguir una primera vivència en el món laboral i acabar els estudis amb un valor afegit.

És molt comú que, als estudiants que fan pràctiques, l'empresa els ofereixin la possibilitat de continuar-hi, ja sigui amb unes altres pràctiques o amb un contracte laboral. Per tant, és una gran oportunitat de mostrar a l'empresa que pots ser un bon fitxatge.

Cal dir que les pràctiques extracurriculars són únicament per a estudiants; per tant, el moment per aprofitar aquesta oportunitat és mentre curses els estudis de grau quan ja hagis superat el cinquanta per cent dels crèdits. Si fos el cas d’un màster oficial o un títol propi, s’hauria de mirar cas per cas. Malgrat tot, és normal que tinguis dubtes sobre tot el que et poden aportar les pràctiques.

Però, hi ha una cosa que està ben clara: és una etapa de la qual has de treure suc! Però, per què?

  • Són un desafiament: demostra el que ets capaç de fer

És molt important que l'activitat que facis tingui un component de repte. Has de concebre les pràctiques com una opció per demostrar a tothom i a tu mateix el que ets capaç de fer. Al principi, ho pots trobar una mica complicat, però s’ho paga que facis un esforç inicial per obtenir els resultats que esperaves.

Les pràctiques són complementàries als estudis. Per això, cal que també apliquis el que ja saps: ara és l'hora de complementar la formació que reps durant els estudis i d'aplicar-la a la realitat.

  • És el moment d’arriscar i aprendre dels errors

Com a possible fitxatge, ara pots traçar el camí cap a on vols arribar realment.

Per això, no passa res si t’equivoques, i, més important encara: pots aprendre dels errors. Les pràctiques són la millor època per experimentar, demanar i, sobretot, tenir clar que aprendre dels errors, amb humilitat, i saber rectificar-los, és una actitud responsable que demostra la maduresa d'aquell qui la practica.

  • Abraçar més coneixements és aprendre més!

En molts de casos, l'empresa té diversos departaments, i cada un s'encarrega d'unes funcions determinades. Encara que l’estudiant en pràctiques tingui les seves tasques definides a l'empresa, és convenient demanar la possibilitat d'acudir a altres espais relacionats per conèixer de primera mà com treballen i quines funcions tenen.

  • A l'empresa també et pots formar

En la majoria d'empreses, sorgeixen activitats i altres tasques més enllà de les estrictament marcades. Una decisió molt bona és anticipar-te i participar activament en aquestes tasques, formacions, cursos, seminaris i oportunitats que ofereix l'empresa als treballadors. També pots proposar activitats per fer. Totes aquestes accions són vàlides per aportar un valor afegit al teu itinerari professional i, en alguns casos, pot ser una oportunitat única.

  • Compta-les com a experiència!

Tot i que les pràctiques són un complement i una part de la teva formació acadèmica, també són una passa en el món laboral. Per això, és recomanable que les tinguis en compte a l’hora de registrar la teva experiència laboral: a les xarxes (LinkedIn, about.me, blogs...), al currículum (a l’apartat d’experiència. més que al de formació acadèmica), etc.

  • Dona't a conèixer!

El món laboral està en creixement constant i, per això, cal que estiguis al corrent de totes les oportunitats que sorgeixen. Una de les principals vies de fer-ho és mantenir el contacte amb les persones que hagis conegut durant la teva experiència a l’empresa. Relacionar-te amb més gent farà que augmenti la teva xarxa social i, també, les possibilitats de trobar altres ofertes.

  • Rep un ajut econòmic mentre aprens

La vida de l’estudiant no sempre és compaginable amb una feina a jornada completa, i molt sovint els joves que treballen es veuen obligats a triar itineraris d’estudiant a temps parcial.

Les pràctiques són molt més flexibles per compaginar amb les classes i, a més, van acompanyades d’un ajut econòmic: un al·licient més.

  • Desenvolupa les teves competències professionals!

Fer unes pràctiques és el més semblant al que trobaràs el dia de demà quan t’endinsis en el món laboral. Així, podràs conèixer passa a passa el funcionament intern d’una empresa.

És una opció única per posar en marxa les teves capacitats personals i professionals i, per tant, desenvolupar-les i perfilar la teva marca personal. 

  • Tingues iniciativa: fes autocandidatures

Si les pràctiques que s'ofereixen no acaben d’encaixar amb el que cerques, pensa a quina empresa t'agradaria fer pràctiques i fes una autocandidatura. És a dir, ofereix-te per fer-hi pràctiques, tenint present que sempre han d’estar relacionades amb els teus estudis. Tingues iniciativa: crea l’oportunitat de fer pràctiques allà on et faci més ganes!

De cada vegada més, les empreses contacten amb nosaltres per oferir pràctiques, ja que un candidat s’ha posat en contacte amb ells mitjançant una autocandidatura. Si vols saber més coses sobre aquest tema, pots demanar-nos una sessió d’orientació professional gratuïta i t'ajudarem a maximitzar les teves opcions professionals.

 

Treu suc al potencial personal
 
  • Sigues flexible i atent a les necessitats de l’empresa

Has d'evitar posar traves als horaris o a les tasques que et demanin. Recorda que les pràctiques són una instància en la qual pots mostrar el teu perfil professional i aquesta manera d'actuar serà el que et definirà davant els teus superiors. Les teves accions es tradueixen en una carta de presentació. Quan sentis que alguna cosa no està bé, fes-ho saber i explica’n els teus motius, però respecta l'opinió dels altres, especialment perquè segurament tenen més experiència que tu.

Informació sobre l'autor
Macarena Flores Ramírez
Macarena Flores Ramírez