Blog d'orientació professional Com destacar la teva candidatura en una fira d’ocupació o al Job Day UIB

Les fires d'ocupació són una gran oportunitat per fer contactes amb empreses i entitats i per presentar-te cara a cara; és el lloc ideal per deixar el teu currículum i la teva carta de presentació, i on podràs conèixer diferents empreses i entitats que t'informaran de primera mà sobre els perfils professionals que cerquen.

No deixis passar aquesta oportunitat sense preparar la teva visita. Et donam alguns consells que t'ajudaran a preparar-te bé per poder treure-li el major profit. Pren nota i no ho deixis per al darrer moment!

Abans de la fira

  1. Entra al web i a les xarxes socials de la fira d'ocupació. Aquí trobaràs tot el que necessites sobre la programació, l’horari, el lloc, com arribar-hi, si es fan xerrades, presentacions, etc. i, molt important, si has de fer inscripció prèvia. Que no se t’oblidi!
  2. Prepara la teva estratègia. Revisa les empreses i entitats que hi assistiran i fes una llista amb les que més et puguin interessar; prioritza les empreses amb les quals vols contactar. A més, inscriu-te també a les xerrades i presentacions que et puguin interessar; segurament seran una bona oportunitat per posar-te al dia i per fer més contactes.
  3. Cerca informació de les empreses que més t’interessin a la web i a les xarxes socials. És necessari que t’informis de quin és el negoci de l’empresa o entitat, a què es dedica, com és i quin estil té perquè puguis adaptar el teu CV i la carta segons les seves preferències.
  4. Prepara un bon CV. És el moment d’actualitzar o de fer una versió renovada del teu CV, i és aconsellable també que en facis models diferents i adaptats a les empreses o als llocs de feina als quals l’envies, a més de tenir una versió més genèrica que podràs fer servir per a qualsevol empresa o entitat. Fes-ne còpies i prepara’l també en format electrònic per poder-lo enviar per correu electrònic des del mòbil (algunes empreses no accepten CV en paper). Al nostre servei d’orientació del DOIP t’ajudam, pots demanar una sessió d’orientació.
  5. Prepara una bona carta de presentació. Igual que amb el CV: adapta la carta a les diferents empreses/entitats i per als diferents perfils que demanin, prepara una carta genèrica i les versions en format electrònic.
  6. Prepara un elevator pitch, és a dir, una presentació de tu mateix, curta i on quedi clar qui ets, quins són els teus interessos i què pots aportar a aquella empresa. Aquest serà el teu gran poder a la fira d’ocupació per deixar empremta.
  7. Prepara les preguntes adreçades a les empreses. A una fira d’ocupació és el millor lloc on podràs demanar tots els dubtes a les empreses; no desaprofitis aquesta oportunitat perquè, a més, demostraràs a les empreses que tens interès.
  8. Revisa les teves xarxes socials, sobretot, les imatges i vídeos, i, si són privades o d’accés públic, pensa que és habitual que les persones que es dediquen a incorporar personal a una empresa revisin les xarxes socials dels possibles candidats i candidates.

Durant la fira d’ocupació, has de tenir en compte les qüestions següents

  1. Vigila la teva imatge personal. Cuidar la teva imatge és important; recorda que per a una primera impressió no hi ha segones oportunitats, com deia Oscar Wilde.
  2. Arriba prest. Si és possible, et permetrà poder parlar amb tranquil·litat amb les empreses i entitats abans que s’ompli la fira. Que hi hagi molta gent pot dificultar el fet d’adreçar-te a segons quines empreses.
  3. Elevator pitch. Posa en pràctica la teva presentació. Pensa que no disposaràs de gaire temps per parlar amb cada una de les empreses i, si tens un discurs preparat, et facilitarà molt la tasca.
  4. Actitud positiva. És importantíssim que vagis amb actitud positiva i la convicció que ets un bon fitxatge.
  5. Pren notes. Dur un quadern i un bolígraf t’ajudarà. Hauràs de prendre notes, contactes, noms, números de telèfon, dates…
  6. Fes contactes. És important que aconsegueixis el nom i els llinatges de les persones que trobaràs, i, si pots, també recorda els càrrecs d’aquestes persones a l’empresa.

Després de la fira

  1. Afegeix els contactes a LinkedIn i a les xarxes socials.
  2. Envia correus electrònics amb el teu CV i la carta de presentació si així ho has acordat.
  3. Revisa el tauler d’ofertes i fes el seguiment de totes les candidatures que has fet arribar a les diferents empreses.

Esperam que tots aquests consells t’ajudin a aprofitar al màxim la teva assistència a la fira d’ocupació i t’ajudin a aconseguir les pràctiques o la feina que vols. Vols més informació? Demana una cita d’orientació al nostre servei.

Molta sort!

Informació sobre l'autor