Blog d'orientació professional La síndrome de l’impostor: què és i com superar-la?

Algun cop has pensat que la teva feina no té tant de mèrit com sembla? O creus que no mereixes l'èxit aconseguit i que tot ha estat un cop de sort? Potser en algun moment has vist una oferta de feina i has pensat «m'encantaria, però jo no tinc la capacitat per poder fer això»? Si és així, podries estar experimentant símptomes de la síndrome de l’impostor.

La síndrome de l'impostor és un fenomen psicològic que neix de la creença a no merèixer el càrrec que s'ocupa i de la por de no tenir les habilitats necessàries, inclús en situacions on s’ha demostrat la seva vàlua amb assoliments acadèmics o laborals. Les persones que la pateixen senten que no estan a l’altura, que no són prou bones, competents o capaces. Habitualment senten que són un frau, que els seus companys de feina són més bons professionals i que acabaran descobrint la seva inexperiència.

És especialment freqüent en aquells que cerquen canvis o una nova feina. Sovint, a les sessions d’orientació, ens trobam persones que volen fer un gir a la seva carrera professional però dubten de la seva experiència i habilitats, i això els paralitza a l’hora de presentar-se a certs llocs de feina; així, creen un autosabotatge que els impedeix aconseguir els objectius que voldrien.

Segons un estudi publicat a l'International Journal of Behavorial Science, 7 de cada 10 persones experimentaran aquesta síndrome algun cop a la seva vida, especialment, dones. Davant aquesta realitat és important detectar els símptomes i, sobretot, posar en pràctica estratègies per tal de reduir el seu efecte.

Símptomes

  • Inseguretat: és la base d’aquest fenomen. És habitual comparar-se amb altres persones i pensar que ells ho fan més bé, tenir falta d’autoestima o no acceptar elogis o reconeixements com a propis.
  • Visió negativa i expectatives de fracàs: sentiments d’insuficiència; es creen patrons de dubte constant sobre les pròpies capacitats i, per tant, es deixen passar oportunitats laborals o promocions per temor de no ser-ne capaç.
  • Pors constants: por que dins el teu entorn laboral vegin que no ets tan competent com sembla, la por que es descobreixi la «veritat».
  • Falta d’assertivitat: a causa de les pors i la falta d’autoestima, no ets capaç d’expressar les teves idees o donar la teva opinió de forma efectiva, no només amb els teus superiors sinó també amb el teu equip de feina.

Tenir totes aquestes concepcions errònies sobre tu mateix/a són perjudicials no només per al teu futur laboral sinó també per al teu benestar físic i mental. Per tant, és important detectar-les i cercar estratègies per combatre aquesta situació.

Què podem fer per superar la síndrome de l’impostor?

  1. Centra la teva atenció en els fets: quan sents que no ets eficient o competent a la teva feina, sovint aquesta sensació es basa en les pors i no en la realitat. Una bona manera d’intentar reduir la síndrome és separar els sentiments dels fets. No podràs evitar crear històries, però sí centrar la teva atenció en els fets. Per exemple, si després d’una reunió d’equip et sents malament, intenta concentrar-te en el que realment han dit els teus companys i no en el que tu has percebut.
  2. També t’ajudarà fer una llista amb el que has aconseguit. Realment creus que tot ha estat un cop de sort? Atura’t a pensar en aquelles ocasions on t’han dit alguna cosa positiva o que t’han elogiat i tu no ho has valorat, poden ser qüestions professionals o personals.
  3. No et comparis amb la resta: potser és una de les coses més difícils de fer, ja que des de ben petits hem crescut amb la comparació de familiars, companys de classe, etc. Però aquesta és una de les causes d’aquesta síndrome, ja que quan comparam tendim a magnificar els punts febles, potenciant així encara més la nostra inseguretat. Intenta centrar-te en tu i no en la resta, ocupa el teu temps a veure què pots fer per aconseguir els teus objectius independentment dels altres. Realment series tan crític/a amb els altres com ho ets amb tu mateix/a?
  4. Reconeix i comparteix les teves emocions: és important identificar i acceptar el que sents. El fet de compartir aquests sentiments ja és una bona forma de reconèixer-los i segurament veuràs què és un fenomen bastant comú, podràs sentir-te acompanyat/da sabent que no només tu et sents així. Intenta trobar aquest espai de confiança amb algú del teu entorn a qui poder explicar-li-ho o demana’ns una sessió d’orientació.
  5. Detecta els errors falsos i replanteja'ls: la nostra forma de pensar té el poder de canviar la nostra realitat, i si sovint la teva veu interior és negativa, tindrà un impacte perjudicial a les teves emocions i conductes. Intenta controlar aquesta autopercepció distorsionada, modifica els pensaments i sotmetre'ls a una avaluació realista. Per exemple, quan cometis un error a la feina, sigues capaç de dir-te «aquest no ha estat el meu treball més encertat, però m’ajudarà perquè la propera vegada sigui més bo». Quan replanteges el teu diàleg intern, reconfigures el teu cervell per tal d’obtenir més suport. Recorda que els teus errors no et determinen ni tampoc treuen valor als teus assoliments.

Si estàs passant per un episodi d’ansietat o inseguretat laboral, o et sents reflectit/da amb aquesta situació, intenta posar en marxa aquestes estratègies per mirar de reduir l’impacte emocional en el teu dia a dia, i recorda que també pots disposar d’un acompanyament professional demanant una sessió gratuïta al nostre Servei d’Orientació.

 

 

 

Informació sobre l'autor