Blog d'orientació professional Proves que et poden fer durant un procés de selecció

Si penses en un procés de selecció, molt possiblement ho associaràs a una entrevista de feina, però, tot i que és una part fonamental dels processos de selecció, et poden fer fer altres proves. No hi ha cap procés de selecció idèntic d'un altre, i per això és interessant saber quins tipus de proves hi ha.

A continuació veurem les més habituals:

Dinàmiques de grup

Les dinàmiques de grup són activitats col·lectives un dels objectius de les quals és veure les interaccions socials entre els integrants del grup.

Un dels motius principals de fer aquest tipus de proves és valorar la capacitat de treballar en grup, la cooperació, la resolució de conflictes i el lideratge.

És important que interactuïs amb els altres companys de manera activa i amb naturalitat. Sigues participatiu i expressa el teu punt de vista sempre amb molt de respecte. En cas que es presentin conflictes, proposa-hi solucions vàries.

El més important no és ser el millor candidat del grup, sinó com et relaciones amb els altres membres.

Joc de rol

Una prova que et poden fer fer durant el procés de selecció és haver d'interpretar un paper per ells saber com actuaries davant una situació concreta. Aquesta prova pot formar part d'una dinàmica de grup, en què, per exemple, ets el venedor d’un producte i els altres participants són clients. O pot ser de manera individual i que et facin fer, per exemple, de responsable d’un equip al qual has de donar una mala notícia (el producte que veneu no ha tingut èxit) i els has de fer una xerrada de motivació…

El que volen veure les persones seleccionadores és com et comportaries en una situació en concret, quin grau d’empatia tens amb la resta de persones o quines habilitats et fan destacar (per exemple, el lideratge).

Coneixements

És possible que et vulguin fer fer una prova de coneixements durant el procés de selecció per saber el teu nivell en algun tema en concret. Per exemple:

  • Prova d’idiomes

Si el coneixement d’un segon idioma en concret és imprescindible per al desenvolupament de les tasques diàries, és molt possible que l’empresa et faci una prova de nivell, que podrà ser oral i/o escrita. Fins i tot, pot ser que l’entrevista sencera sigui en aquest segon idioma. És molt important que al CV no indiquis un nivell d’idioma que no sigui real, ja que en fer la prova de nivell veuran que no has estat sincer.

  • Proves tècniques

Per al desenvolupament d’algunes tasques pot ser imprescindible haver de dominar alguns procediments o eines. Si és així, segurament a la descripció de l’oferta ho indicaran.

Pot ser que durant el procés de selecció vulguin posar a prova els coneixements tècnics específics per saber quin nivell tens. Poden ser petits exercicis usant certes eines; exercicis teòrics en què hauràs d’explicar el procediment que s’ha de seguir; presentar una situació o un problema i veure com el podries solucionar, etc. Fins i tot, et poden comanar feina, és a dir, enviar-te una tasca que has de preparar i lliurar per poder continuar en el procés.

El més important és no posar-te nerviós i intentar demostrar els coneixements que tens.

Test de personalitat

Els tests de personalitat són eines que es poden fer servir per estudiar els candidats des d’una perspectiva psicològica.

Amb aquesta eina intenten preveure si les persones encaixaran amb la cultura empresarial, amb el possible equip i amb les tasques que s’haurien de fer en el dia a dia.

Alguns dels aspectes que s’estudien són: creativitat, autocontrol, autonomia, dinamisme, sociabilitat, habilitats socials o lideratge, entre d’altres.

Hi ha molts de tipus de tests de personalitat, amb els quals no se cerquen respostes bones o dolentes, simplement respostes sinceres.

Test psicotècnics

L’objectiu és avaluar certes capacitats intel·lectuals, com, per exemple, percepció, atenció, aptitud espacial, rapidesa mental, memòria... És també molt important la rapidesa, ja que aquests tests solen tenir un temps limitat per fer-los.

Aquests tests poden ser preparats amb antelació. De fet, et recomanam que en facis alguns perquè t’hi familiaritzis. A internet, hi ha pàgines on podràs veure’n exemples i practicar.

Aquestes són algunes de les proves que et poden fer fer en un procés de selecció, però, com hem dit al principi, no hi ha dos processos iguals. Per tant, convé que cerquis informació i et preparis bé la candidatura cada vegada que t’apuntis a una oferta de treball. Si tens dubtes i vols parlar-ne amb més profunditat, no dubtis a demanar-nos una sessió d’orientació professional.

Informació sobre l'autor
Macarena Flores Ramírez
Macarena Flores Ramírez